Loading...

Wat is het STAP-budget

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie, ook wel: het STAP-budget. Met dit budget krijg je financiële ondersteuning die beschikbaar wordt gesteld aan werknemers. Met behulp van het STAP-budget mogen medewerkers een opleiding of training volgen om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. Het STAP-budget bedraagt €1.000 per werknemer en is één keer per jaar aan te vragen door werkgevers. Zij kunnen dit bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid regelen. Het doel van het STAP-budget is om werknemers te stimuleren om zich te ontwikkelen, op die manier duurzaam inzetbaar te blijven en hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. 

In het kort 

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt het STAP-budget gebruiken voor een korting op trainingen, cursussen of opleidingen per vakgebied. 

Ontdek onze online leeromgeving

Veel opleidingen bij TWST zijn online te volgen. Vaak door middel van webinars, e-learning en literatuur. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving met verschillende soorten content: webinars, essentials, oefeningen, artikelen en uitlegvideo’s.

We vertellen je graag meer over hoe je het STAP-budget aanvraagt

Je vraagt jouw STAP-budget aan bij het UWV. Hiervoor zijn vijf aanvraagperiodes vastgesteld. Wees er op tijd bij om je aanvraag in te dienen voor de gewenste scholing. De rondes zijn namelijk beperkt en het budget wordt verdeeld over maar liefst 200.000 personen.

De aanvraag momenten in 2023

Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. De data voor deze periodes zijn:

 • 28 februari 2023
 • Extra ronde 17 maart 2023 om 10.00 uur 
  • Het STAP-aanmeldingsbewijs met een startdatum vanaf 28 maart 2023, blijft geldig
 • 1 mei 2023
 • 3 juli 2023
 • 4 september
 • 1 november

Maak de juiste keuze! 

Aanvragen voor een opleiding kan maar één keer per persoon, per kalenderjaar. Het budget van maximaal € 1000,- kan gebruikt worden voor één opleiding, training of cursus. Het STAP-budget kan niet gedeeld worden, zelfs als de opleidingskosten minder dan € 1000,- zijn. Als de opleiding langer dan 12 maanden duurt, kan het zijn dat je minder dan € 1000,- vergoed krijgt. Dit komt doordat sommige opleiders de kosten over de gehele duur van de opleiding verdelen. Bijvoorbeeld: als een opleiding 18 maanden duurt en precies € 1000,- kost, wordt de opleiding tot 12 maanden vergoed voor een bedrag van € 667,-. Deze informatie krijg je aangeleverd van de opleider en van het UWV-scholingsregister. Het UWV-scholingsregister heeft te allen tijde de leidende rol.Gelukkig duren onze opleidingen minimaal één maand. Handig want hierdoor kan jij deze subsidieregeling optimaal benutten voor je toekomst.

Weten of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget?

Voorwaarden STAP-budget

Er gelden een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen. 

 • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. 
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk. 
 • Je woont minstens 6 maanden in Nederland
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag géén studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.  
 • Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het stap budget wordt aangevraagd. 
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget gekregen. 

Aanvragen is heel eenvoudig en gaat zo in zijn werk:

 1. Kies je opleiding en schrijf je vast vooraf in.  
 2. Je ontvangt van ons een seintje wanneer de inschrijving bij het UWV begint.  
 3. Dien je STAP-aanmeldingsbewijs (deze ontvang je digitaal van ons) in bij het UWV. 
 4. Het UWV bevestigt je aanvraag.  
 5. Afgekeurd? Geen probleem, je inschrijving vervalt automatisch.  
 6. Goedgekeurd? Realiseer je ambities met een opleiding van TWST!

Nog alles op een rijtje en andere vragen over het stap-budget 

Wie komt in aanmerking voor STAP-budget?

De STAP-subsidie is voor werkenden en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen om zo goed inzetbaar te blijven op de markt. Het STAP-budget kan worden ingezet voor bijscholing of omscholing.

Wat gebeurt er wanneer jouw cursus of opleiding meer dan 1000,- kost?

Zodra de STAP aanvraag is goedgekeurd, zal de opleider jou de resterende factuur toesturen.

Hoe vaak kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je kunt deze subsidie gebruiken om maximaal één keer per kalenderjaar een opleiding of cursus te volgen. Ook als je opleiding minder dan € 1.000 heeft gekost. Je kunt geen opleidingen ‘optellen’ tot €1000

Wat zijn de voordelen van het gebruik van de STAP-subsidie?

Je bent vrij om te kiezen voor welke opleiding, cursus of training je kiest. Alle opleidingen die door opleiders worden aangeboden zijn mogelijk. Zelfs als je een expert bent binnen jouw vakgebied kun je het STAP-budget gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen. Hiermee verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt. Misschien helpt het zelfs om een nieuwe baan te vinden. Je hebt volledige vrijheid in de keuze voor de besteding van het budget, dus maak er goed gebruik van!

Wat is de reden dat ik mijn STAP-budget bij het UWV moet aanvragen?

Het is noodzakelijk dat iedereen het STAP-portaal van het UWV gebruikt om het STAP-budget aan te vragen, ongeacht of ze betrokken zijn bij het UWV. Het UWV beheert de financiële transacties, stuurt het toegewezen STAP-budget naar de onderwijsinstelling en regelt de toekenning van het STAP-budget. 

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget als mijn werkgever of een andere partij bijdraagt aan de kosten?

Als jouw opleiding duurder is, kan het zijn dat je werkgever de resterende kosten wil vergoeden. Bespreek samen met je werkgever hoe dit praktisch wordt geregeld, want dit kan verschillen.

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Het is vereist dat de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staat vermeld en nog niet begonnen is op het moment dat de aanvraag voor het STAP-budget wordt ingediend.

Hoeveel mensen kunnen per jaar een opleiding volgen met het STAP-budget?

Het aantal mensen dat deelneemt is afhankelijk van de kosten die verbonden zijn aan de opleiding. Er wordt geschat vanuit de overheid 200.000 tot 300.000 personen zich zullen aanmelden.

Op welk moment moet de aanvraag voor het stap-budget worden ingediend?

Er zijn vijf momenten waarop aanvragen voor het stap-budget kunnen worden ingediend. Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor het volgen van een opleiding, moet de aanvraag minimaal vier weken voor aanvang van de opleiding worden ingediend. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, zal het bedrag worden uitgekeerd aan de opleider. Het UWV is verantwoordelijk voor het beheer, de uitvoering en de toekenning van de aanvragen.
Heb je nog meer vragen dan adviseren wij jou om een kijkje te nemen bij de veelgestelde vragen
op Vraag & Antwoord Rijksoverheid.nl

2.500+ deelnemers gingen je voor

Je bent niet de eerste die een opleiding bij TWST wil gaan volgen. Meer dan 2.500 deelnemers gingen je namelijk al voor! Zij ontwikkelden hun leiderschapsvaardigheden, maakten zich klaar voor de toekomst of brachten hun kwaliteiten in kaart. Wat houdt jou nog tegen?

“Ik heb al meerdere keren mijn mindset kunnen veranderen, echt een eye-opener!”